Blog

door Guy Langsberg 12 september 2024
Bij renovatie wil je niet teveel breekwerk en de vervanging van de radiatoren (of zelfs de leidingen) staat niet op het programma. Dan zal je water van een voldoende hoge temperatuur naar de radiatoren moeten brengen. Een traditionele warmtepomp is ontworpen om te werken met vrij lage water temperatuur. Het rendement is lager bij een hogere bedrijfstemperatuur. Niet interessant? Toch is de integratie van een warmtepomp wel een optie. De oplossing zal dan eerder ' hybride' zijn : een combinatie van twee bronnen, meer bepaald een warmtepomp in combinatie met fossiele brandstof. Koken kost geld : Een hoger rendement is duurder, kan meer plaats vragen en kan ook technisch moeilijker zijn. De eenvoudige combinatie bestaat uit een klassieke ('split') warmtepomp. Deze zal wel ondersteuning van een ketel nodig hebben om een voldoende hoge bedrijfstemperatuur te halen voor verwarming en sanitair warm water. Het duurdere alternatief bestaat uit een monoblock warmtepomp, deze is ontworpen voor een hoger rendement en een hogere bedrijfstemperatuur. Een monoblock buitenunit is groter en de integratie in een hybride opstelling is behoorlijk technisch. Daar staat tegenover dat het rendement wel 'top' kan zijn en tijdens een gemiddelde Belgische winter kan de fossiele ondersteuning zelfs beperkt worden tot het sanitair warm water. De combinatie kan bestaan uit één enkele opstelling (all-in-one systemen) die beide technieken omvat. Ofwel kan je twee toestellen combineren, wanneer je een vrij recente condenserende gaswandketel hebt, bijvoorbeeld.
PV INSTALLATIE ZONNEPANELEN BRUSSEL
door Guy Langsberg 15 augustus 2024
De plaatsing van zonnepanelen blijft actueel. In het Brussels Gewest zijn er geen subsidies voor de plaatsing, het systeem van Groene Stroom Certificaten bestaat nog wel. Wie helemaal in orde wil zijn, mag zich verwachten aan flink wat administratie en formaliteiten.
Voor een ongeoefend oog is dit niet altijd duidelijk : de winter begint en plots staat er schimmel
door Guy Langsberg 27 december 2023
Voor een ongeoefend oog is dit niet altijd duidelijk : de winter begint en plots staat er schimmel in de hoek van de slaapkamer. Meer nog : af en toe zie je de druppels letterlijk van de muur lopen.
door Guy Langsberg 14 november 2023
Wat is de voorlopige oplevering en waarop moet je letten? Wat kan je weigeren?
door Guy Langsberg 10 november 2023
Kunnen de kosten verhaald worden op de verkoper? Zijn dit verborgen gebreken? Hier volgen een aantal voorbeelden uit de praktijk. Weet dat de verkoper vooraf reeds op de hoogte moest zijn van het probleem – en dat hij het bewust niet vermeld heeft. In deze dossiers is goede raad echt wel goud waard. Omzeggens elk dossier vraagt zowel een technische als een juridische benadering. Een correct en eerlijk advies van bij de start houdt ook rekening met de haalbaarheid van een procedure.
door Guy Langsberg 26 oktober 2023
Een huis bouwen of grondig verbouwen: een mens doet dat ten hoogste een paar keer in zijn hele leven. Het kost allemaal veel geld . De verwachtingen van de opdrachtgever en van de aannemer zijn niet altijd dezelfde . In een uiterste geval kan het ertoe leiden dat je met die aannemer niet verder wil werken . Of misschien ziet de aannemer het niet meer zitten en verdwijnt hij. Geen enkele reactie op telefoons, whatsapp, mails en SMS… In deze blog vind je wat je moet doen . We geven je ook 3 essentiële tips mee aan het einde van de blog. De overeenkomst beëindigen Weet dan dat de opzeg of het einde van de overeenkomst ook op een correcte manier moet gebeuren. De aannemer zonder meer de toegang tot de werf ontzeggen en met een andere verder werken: dat gaat niet zomaar. Dit droomscenario komt nauwelijks voor: In de beste der werelden is er nog communicatie mogelijk. Op basis van de offerte (en eventueel andere stukken) wordt een vorderingsstaat opgemaakt: welk werk is uitgevoerd en welk niet of slechts gedeeltelijk? De waarde van de gerealiseerde werken (en eventueel sommige minwaarden) wordt berekend. Dat is de basis voor een nieuw akkoord (meestal ‘dading’ genoemd) : zowel de financiële afrekening (wie betaalt wat aan wie) als het uitdrukkelijk akkoord dat de samenwerking in deze fase stopgezet wordt, staan hierin vermeld. Meestal echter blijven beide partijen simpelweg op hun standpunt . Als opdrachtgever is het ontzettend belangrijk dat je dan op de meest correcte formele wijze te werk gaat, met bijvoorbeeld een in gebreke stelling, een technisch onderbouwd document van jouw klachten. Daarin vermeld je duidelijk de tekorten en stel je een ultieme datum. Indien aanwezig: schakel jouw architect in. Probeer op elke mogelijke manier vast te leggen welke werken precies uitgevoerd zijn. Zolang er geen ‘ foto ’ is van de staat van de werf, is het ten zeerste afgeraden verder werken uit te voeren – of je die nu zelf doet of met een nieuwe aannemer.
door Guy Langsberg 26 oktober 2023
Je hebt net de sleutels van jouw nieuwe woning ontvangen. Bij de voorbereiding van de inrichting van het huis stel je gebreken vast – die niet te zien waren bij de bezoeken voor de aankoop. Wat nu?
door Guy Langsberg 26 oktober 2023
De aannemer zegt dat het werk klaar is – en als klant ben je alles behalve tevreden met het geleverde werk. Wat doe je dan? Lees het in deze blog.
door Guy Langsberg 26 oktober 2023
Wij geven je in deze blog enkele tips & tricks voor het kiezen van een betrouwbare aannemer. Na deze blog weet je precies waar je op moet letten, en wat je moet controleren vooraf.
Share by: